Jabłka pod kruszonką

448 kcal / porcja

Przepis:

15 min + czas pieczenia

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jabłka
  • 50 g masła 
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g erytrolu
  • duuużo cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka kroimy na małe kosteczki, mieszamy z cynamonem i układamy w foremkach żaroodpornych. Masło (najlepiej wyjęte z lodówki pół godziny wcześniej) wyrabiamy z mąką i erytrolem aż powstanie masa, która będzie się sklejać przy zgniataniu, ale rozpadać w palcach na małe cząstki kruszonki. Nakładamy równomiernie na jabłka i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w 190 st lub 45 minut w 160 st, aż wierzch będzie zarumieniony! Im dłuższy czas w piekarniku tym jabłka będą bardziej miękkie i powstanie mus jabłkowo-cynamonowy. 

Makro na 1 porcję:

  • 448 kcal
  • 6,4 g białka
  • 22,1 g tłuszczu
  • 80 g węglowodanów

O mnie

Ada Jędraszek

Dietetyk i psychodietetyk

Jestem pasjonatką zdrowego stylu życia i wiem, że mogę pomóc Ci w drodze do zdrowego i szczęśliwego życia. Jeśli chcesz żyć zdrowo i bez wyrzeczeń – dobrze trafiłeś! 

Mam dla Ciebie prezent - darmowy jednodniowy jadłospis 1800 kcal! Wpisz swój e-mail, a otrzymasz go już w kilka sekund.